germanenglishspainpolish
1.2311_gesaegter_zuschnitt gesaegter_zuschnitt_1.2311_flach_geschmiedet

1.2311 (40CrMnMo7) ulepszony cieplnie 280-325 HB karta charakterystyki

1.2311 (40CrMnMo7) z magazynu, cięty na dowolny wymiar!

Międzynarodowe oznaczenia

AISI P20

Obszary zastosowania:

Gatunek 1.2311 to standardowa stal na formy do tworzyw sztucznych, na formy odlewnicze średnich wymiarów, do przekrojów ok. 400 mm. Posiada dobrą stateczność kształtu, w szczególności nadaje się do polerowania.

Użycie

Stal 1.2311 stosuje się na formy do tworzyw sztucznych, ramy form, urządzenia, płyty podstawowe, prasy poziome do wyciskania na gorąco, uchwyty matryc, wkładki do matryc. Często znajduje zastosowanie również w ogólnej budowie maszyn.

Właściwości:

Spawalność dobrze spawalny
Skrawalność dobra 3 (1 = zła - 10 = dobra)
Polerowalność tak
Podatność na wżery tak


Obróbka cieplna

Generalnie obróbka cieplna nie jest konieczna.

Wyżarzanie zmiękczające: Gatunek 1.2311 powinno się zmiękczać w temperaturze 710°C – 740°C. Po tym procesie należy go studzić powoli w piecu.

Azotowanie: Przed azotowaniem zaleca się odprężanie w temperaturze 580°C.

Chromowanie na twardo: W celu uniknięcia kruchości wodowej, narzędzie które było chromowane na twardo, należy poddać 3-4 godzinnemu procesowi odpuszczania w temperaturze 180°C.

Hartowanie: Hartowanie następuje w temperaturach 830°C – 870°C, następnie stal 1.2311 jest chłodzona w oleju lub kąpieli polimerowej.

Chłodzenie: Chłodzenie jest możliwe w oleju / ciepłej kąpieli do 180°C / 220°C, z następującym chłodzeniem na powietrzu do ok. 100°C.

Odpuszczanie: Po zahartowaniu następuje powolne podgrzanie do temperatury odpuszczania.


Obróbka:

Polerowanie: Gatunek P20 posiada dobrą polerowalność. W przypadku wysokich wymagań dotyczących powierzchni, poleca się stale hartowane na wskroś.

Azotowanie: Poprzez azotowanie można zwiększyć odporność na ścieranie.

Chromowanie na twardo: Poprzez chromowanie na twardo oprócz zwiększenia odporności na ścieranie można uzyskać także lepszą odporność na korozję.

Wytrawienie i erodowanie są możliwe w przypadku tego gatunku stali.


Właściwości fizyczne:

Gęstość w kg/dm³ 7,85
Przewodność cieplna w temp. 20°C w W/(m K) 32,5


Właściwości mechaniczne: 

ulepszony cieplnie 280 - 325 HB

Analiza chemiczna:

1.2311
40CrMnMo7
CSiMnPSCrMoNiV
min. 0,34 0,20 1,30     1,80 0,15        
max. 0,45 0,40 1,60     2,10 0,25        

 

1.2311
40CrMnMo7
AlCuNNbTiPozostałe
min.                        
max.                        
Analizę chemiczną proszę pobrać z wersji do druku.

Oferta z magazynu:

Formatki cięte piłą z kutego bloku, ulepszone cieplnie

Symbol_Block_transparent

Zalety formatek ciętych piłą:

W wyniku obróbki mechanicznej piłą taśmową, struktura materiału ulega wyraźnie mniejszym niezamierzonym odkształceniom oraz hartowaniu, niż np. podczas wypalania. Formatka obrobiona piłą posiada na brzegach strukturę homogeniczną, jednakową w każdym miejscu.

Takie warunki umożliwiają natychmiastową obróbkę końcową formatki poprzez frezowanie lub wiercenie, bez konieczności ponownego wyżarzania rozpuszczającego lub podobnych działań.

Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie, aby zapewnić ich optymalną jakość i ciągłe doskonalenie.

Kontynuując korzystanie ze strony internetowej, zgadzasz się na korzystanie z plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i prawa do odstąpienia od umowy można znaleźć w naszej polityce prywatności.. rozumiem